Når du skal starte på en uddannelse

Når du skal starte på en uddannelse

Er du på vej videre på ungdomsuddannelse, erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse, så er der i dag rigtig mange forskellige muligheder.

Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) ved en masse om de forskellige valg, så brug skolens UU-vejleder til at blive mere afklaret med, hvilken uddannelse, du skal begynde på.

Uddannelsesplan – det første skridt

Alle elever udarbejder i slutningen af 9. klasse en plan for det videre forløb efter folkeskolen - også her er UU-vejlederen en vigtig ressource at trække på. I princippet skal UU-vejlederen kunne vejlede unge med høretab, men i praksis er det meget få UU-vejledere, der har den specialviden.

Derfor er det en god idé samtidig at inddrage den tale-hørekonsulent, der har ansvaret for vejledning og rådgivning til børn under 18 år i den kommune, du bor i. Tale-hørekonsulenten sidder i kommunens PPR (Psykologisk Pædagogisk Rådgivning).

Efter du fylder 18 år, er du ikke længere tilknyttet PPR, og så vil det være det regionale kommunikationscenter, der tager over. Det kan også være en god idé at spørge din sagsbehandler i kommunen, om der er en specialkonsulent, der hvor du bor – det vil sige en fagperson med viden om høretab og tiden efter folkeskolen.

Specialkonsulenterne har specialiseret viden om høretab og uddannelses- og erhvervsmuligheder. De kan inddrages, hvis din UU-vejleder ikke har den fornødne specialviden om høretab og valg af ungdomsuddannelse. Specialkonsulenten har viden om støttemuligheder og hjælpemidler, som måske er aktuelt for dig i forbindelse med overgangen mellem folkeskolen og ungdomsuddannelse.  

Mere information:

Find UU-vejlederen i jeres kommune

Brug E-vejledningens chat (hos UU)

Find Specialkonsulenter

Find Kommunikationscentre

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Du og dine forældre kan, sammen med UU-vejlederen i din kommune, vurdere dine muligheder for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse med de forskellige muligheder der er under den såkaldte SPS-ordning (særlig pædagogisk støtte). Det er også dig, dine forældre og UU-vejlederen, der afgør, om en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) er en vej at gå for dig.

Mere information:

Læs mere om STU ordningen her

Castberggård – højskole for døve og unge med høretab – har et STU-forløb

Forberedende Grunduddannelse (FGU)

Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) trådte i kraft i august 2019. FGU er målrettet unge under 25 år, der har brug for forudgående faglig eller personlig opkvalificering for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.

FGU samler de nuværende forberedende tilbud: produktionsskoleforløb, kombineret ungdomsuddannelse (KUU) og erhvervsgrunduddannelse (EGU), almen voksenuddannelse (AVU), forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne (OBU), i et sammenhængende tilbud med én indgang.  

Uddannelsen har til sigte at forberede den unge til beskæftigelse eller optag på en ungdomsuddannelse såsom teknisk skole eller de gymnasiale uddannelser. Forløbet bliver tilrettelagt efter dit individuelle behov, og man kan derfor starte på forskellige niveauer.

Uddannelsen varer i udgangspunktet 2 år, med mulighed for forlængelse ved særlige hensyn. Der vil være mulighed for uddannelsesstøtte på niveau med SU. Såfremt der er brug for støtte fra flere instanser, tildeles du én kontaktperson som bliver dit holdepunkt i overgangene og indgang til kommunen. FGU har ikke indflydelse på STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) som vil fortsætte i nuværende form.

Når du skal vælge en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse

Det er en god idé at være nysgerrig på, hvordan de forskellige uddannelsessteder bygger din drømmeuddannelse op – fx er det ikke det samme at læse til sygeplejerske i Aarhus, Randers eller Aalborg.

Gode spørgsmål til dit kommende studiested:

  • Hvordan foregår undervisningen? Er holdet på 50 eller 200 studerende?
  • Hvor meget gruppearbejde er der, og foregår det i grupperum?
  • Er der store ombygninger i gang, så der f.eks. er meget larm fra håndværkere på studiestedet?
  • Foregår undervisningen samme sted eller på forskellige adresser i byen? Skal du så selv slæbe elevmikrofoner mm. på tværs af byen flere gange om ugen. Hvis det er tilfældet, så spørg ind til, om uddannelsesstedet har en mulig løsning på dette. 

Kender studiestedet til høretab i forvejen?

Selvom uddannelsesstedet fortæller, at de før har haft studerende med høretab, er det vigtigt, at du stadig spørger ind til forholdene ud fra dine egne behov.

Tænk på, at du kan have brug for noget helt andet, end andre studerende med høretab har, og at uddannelsesstedets viden om høretab måske ikke er helt opdateret.

Fakta om unge med høretab og uddannelsesvalg

De fleste unge med høretab (77 %) har ikke svært ved at beslutte sig for, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge.

For 60 % af de unge med høretab har høretabet ikke haft indflydelse på, hvilken ungdomsuddannelse de vælger.

For ca. 20 % af de unge med høretab er det svært eller meget svært at vælge uddannelse, ligesom de føler sig begrænset af deres høretab.

Men graden af høretab er ikke afgørende for, hvor begrænsende de oplever, høretabet er.

Kilde: Unge hørehæmmede - Rapport fra Center for Ungdomsforskning, 2012

Artikler

Flere artikler

Her kan du læse flere artikler om projektet

Sex med høretab - at finde vej til nydelse med og uden lyd

Før Cecilie havde sex første gang, tænkte hun ikke over, at hendes høretab kunne blive en kilde til akavede og frustrerende øjeblikke under sex. Lad dig rive med, og hvis du ikke kan høre, så luk øjnene og fokusér på din krop og nuet, er Cecilies bedste råd.

“Nu stopper det!” - Hvordan Christian lærte at have modet med sig

Christian blev set ned på i folkeskolen og på tømreuddannelsen grundet sit høretab. Nu, som 28-årig er det helt anderledes, og han oplever ofte, at folk omkring ham glemmer, at han har en hørenedsættelse. Hans bedste råd til unge med høretab lyder: Udfordr dine egne grænser og tagansvar for dit høretab.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.